Dżem malinowy

Dżem malinowy w słoikach WECK 220 ml.

Dżem malinowy w słoikach WECK 220 ml.

Dżemu malinowego nie może zabraknąć w naszym domu. To idealny dodatek m.in. do pieczywa albo do naleśników.

  • 6 słoików WECK 220 ml
  • 1 kg malin
  • 2 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wszystkie składniki włóż do w garnka, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień  i powoli gotuj do dwóch godzin na bardzo małym ogniu aż odparuje woda na tyle, że dżem będzie miał żelową konsystencję.

Słoiki wymyj i wyparz wrzątkiem. Czyste uszczelki WECK należy przełożyć do naczynia z zimną wodą. Napełnij słoiki dżemem, pamiętając o pozostawieniu 1 cm pustej przestrzeni do krawędzi słoika. Połóż uszczelkę na szklane wieczko i zamknij słoik przy pomocy dwóch spinek WECK.

Dla lepszego zakonserwowania możesz pasteryzować przetwory 15 minut w temperaturze 75°C. Wyjmij z pasteryzatora i odstaw aż do wystygnięcia – nie odwracaj słoików do góry dnem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s