Konfitura z pomarańczy

Konfitura z pomarańczy w słoikach WECK 290 ml.

Konfitura z pomarańczy w słoikach WECK 290 ml.

Zaczynamy elegancką konfiturą z pomarańczy, idealną do herbaty lub przełożenia świątecznego piernika.

  • 4 słoiki WECK 290 ml
  • 6 pomarańczy z cienką skórką (około 1,2 kg)
  • 450g cukru
  • laska wanilii

Pomarańcze wyszorować bardzo porządnie szczoteczką. Obrać ze skórki obieraczką do warzyw lub zetrzeć specjalną tarką od razu w drobne paseczki, uważając by ścierać jedynie pomarańczową jej część. Biała skórka to albedo i jej nadmiar nadaje konfiturze gorzki smak.

Pomarańcze obrać z pozostałej skóry, podzielić na cząstki i pokroić z grubsza w kostkę, uważając by zebrać cały ściekający sok. W garnku umieścić cukier, rozciętą wzdłuż na pół laskę wanilii, pomarańcze wraz z sokiem i skórkę, zagotować na średnim ogniu i gotować przez około 45 minut co jakiś czas mieszając. Wyjąć pusty strąk wanilii.

Następnie partiami dosmażać na patelni z grubym dnem aż całość stanie się szklista i lśniąca, nie powinna mocno ściemnieć. Przekładać do słoiczków, zawekować, poddać pasteryzacji lub przechowywać w lodówce do 2 tygodni. SMACZNEGO!

Znajdź chwilę i przeczytaj nasz krótki Poradnik Wekowania

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s