Udane wekowanie

Udane wekowanie w słoikach WECK

Udane wekowanie w słoikach WECK

Zasady udanej konserwacji żywności w słojach WECK®.

Pamiętaj, komplet to: SŁOIK + 2 SPINKI + 1 USZCZELKA

1. Przed użyciem sprawdź, czy brzegi kołnierza słoja i wieczka nie są wyszczerbione lub uszkodzone. Uszczelka nie powinna być popękana.

2. Czystość jest podstawowym warunkiem dobrej konserwacji. Dlatego przed użyciem umyj słoiki i wieczka w ciepłej czystej wodzie i wyparz je wrzątkiem lub w piekarniku. Uszczelki ułóż w czystej, zimnej wodzie.

3. Słoiki napełniaj:
– do wysokości 1 cm od górnej krawędzi słoika – gorącymi produktami o konsystencji purée,
– do wysokości 2 cm od górnej krawędzi słoika – produktami, które pęcznieją,
– do wysokości 2 cm od górnej krawędzi słoika – płyny (soki, przeciery).

4. Po napełnieniu, przed zamknięciem, krawędzie słoika i uszczelka muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możesz wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem.

5. Załóż uszczelkę na wieczko i zamknij wypełniony słoik przy użyciu spinek. Dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika.

6. Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura pasteryzacji lub zbyt gwałtowne podgrzanie zawartości słoika mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części produktu między uszczelkę a wieczko.

7. Polecamy pasteryzację „na mokro” czyli w naczyniu z wodą o odpowiedniej temperaturze. Jeśli pasteryzujesz „na sucho” w piekarniku – pamiętaj – uszczelka topi się w temperaturze 130°C

8. Po zakończeniu pasteryzacji, postaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie możesz zdjąć spinki. Uwaga! Nigdy nie odwracaj słoików WECK® do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania!

9. Słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury.

10. Możesz zapiekać ciasta lub inne dania przygotowane w słoiczkach WECK® w piekarniku w temperaturze do 200°C. Pamiętaj aby rozgrzewać słoiczki równocześnie z piekarnikiem. Jeśli włożysz do rozgrzanego piekarnika zimne słoiczki – szkło może pęknąć.

Znajdź chwilę i poczytaj o Metodach Konserwacji Żywności

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s