Pasztet wieprzowy z pomidorami

Pasztet wieprzowy z pomidorami w słoikach WECK 370 ml

Pasztet wieprzowy z pomidorami w słoikach WECK 370 ml

Podczas sterylizacji przetworów w słoikach WECK nie wolno przekroczyć temperatury 130°C ze względu na wytrzymałość termiczną kauczukowej uszczelki. Konserwując domowymi metodami przetwory mięsne należy zachować szczególną ostrożność, higienę i ściśle przestrzegać przepisu oraz czasu i temperatury sterylizacji.

Do przygotowania pasztetu, potrzebujemy:

  • 1 słoik WECK 370 ml
  • 200g szynki wieprzowej
  • 100g świeżego boczku
  • 250g śmietany 30%
  • Kilka gałązek tymianku świeżego
  • Suszony pomidor w oleju
  • Sól, pieprz

Szynkę oraz boczek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do czasu aż nabierze miękkości. Następnie studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwukrotnie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę oraz świeże listki tymianku. Do słoików wkładamy kilka suszonych pomidorów a następnie wkładamy masę pasztetową do wysokości ¾ słoika.

Zamykamy wypełnione słoiki zgodnie z zasadami wekowania a następnie poddajemy procesowi sterylizacji: 60 minut w stałej temperaturze 110°C.

Masz jeszcze chwilę? Zajrzyj na naszą stronę Pasteryzacja, Sterylizacja, Tyndalizacja

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s