Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z buraczków z chrzanem w słoikach WECK #080

Ćwikła z buraczków z chrzanem w słoikach WECK #080

Domowa ćwikła z chrzanem doskonale wzbogaca smak wędlin, kiełbas i pasztetów, nie tylko na Wielkanoc. Zawekowana w niewielkich słoiczkach świetnie posłuży za prezent od zająca dla przyjaciół

  • 12 słoików WECK 80 ml #080
  • 1,8 kg buraków
  • 3 łyżki octu
  • 150g świeżego korzenia chrzanu
  • 2 łyżki cukru pudru lub miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

Buraki wyszorować, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 45 minut. Piekarnik wyłączyć i zostawić wraz z buraczkami do przestygnięcia. Upieczone buraki w przeciwieństwie do tych ugotowanych, zatrzymują większą część swoich składników odżywczych.

Wystudzone buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do konsystencji puree, do nich zetrzeć umyty i obrany chrzan a następnie dodać resztę składników. Wymieszać i spróbować, ewentualnie doprawić wedle własnego gustu dodając odpowiednich przypraw.

Przełożyć do wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku słoików WECK, które należy od razu zamknąć. Pasteryzować w piekarniku przez 40 minut w 110 stopniach, pamiętając by słoiczki wraz z zawartością wstawić do zimnego piekarnika. Studzić w piekarniku i po 24h w temperaturze pokojowej zdjąć klipsy. Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s