Cytrynowe babeczki

Cytrynowe babeczki w słoikach WECK #900

Cytrynowe babeczki w słoikach WECK #900

Maślana babka cytrynowa to smak dzieciństwa. Pieczenie i przechowywanie w słoikach WECK sprawia, że zachowuje świeżość na dłużej.

  • 6 słoików WECK 290 ml #900
  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 215g mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • garść ulubionych dodatków: mak, rodzynki, orzechy itp.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, odstawić. Uszczelki włożyć do miseczki z zimną wodą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku i po łyżeczce mąki miksując na niskich obrotach. Dodać sok oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką. Wmieszać mąkę i garść ulubionych dodatków (tutaj mak) tylko do momentu aż składniki się połączą.

Słoiki WECK #900 wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką. Ciasto nakładać do połowy objętości słoika – urośnie! Wstawić do piekarnika i dopiero wtedy go włączyć rozgrzewając do 175°C. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wetknięty w środek ciasta wyjdzie suchy. Słoiki wyjąć z piekarnika i po 1-2 minutach nałożyć wieczka z uszczelką, zamknąć klipsami.

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s