Gruszki z żurawiną w syropie.

Gruszki z żurawiną w korzennym syropie w słoikach WECK #975

Gruszki z żurawiną w korzennym syropie w słoikach WECK #975

Gruszki z żurawiną w korzennym syropie to świetny dodatek do ciast i wspaniały deser, który można zjeść na ciepło lub na zimno w towarzystwie lodów, polewy czekoladowej lub sosu winnego.

  • 6 słoików WECK 340 ml #975
  • 2kg niewielkich twardych gruszek
  • 2 litry wody
  • szklanka cukru, najlepiej trzcinowego
  • przyprawy korzenne: dwie laski cynamonu, gwiazdka anyżu, 5 ziaren kardamonu, 6 ziaren ziela angielskiego
  • laska wanilii
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 50g suszonej żurawiny

Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki.
W garnku zagotować składniki syropu i dopiero wtedy włożyć żurawinę oraz gruszki.
Mniejsze owoce można gotować w całości, większe należy przepołowić lub pokroić w ćwiartki. Gotować przez około 20 minut; gruszki nie powinny się rozpaść.
Gotowe dość ciasno układać w wyparzonych słoikach WECK i zalewać gorącym syropem wraz z przyprawami do wysokości 2cm od górnej krawędzi. Słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować na mokro przez 15 minut lub w piekarniku w 115 stopniach przez 25 minut, przestrzegając dobrych praktyk wekowania.
Słoików nie odwracać do góry dnem. Klipsy zdjąć po 24 godzinach od pasteryzacji.
Smacznego !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s