Pikantne masło bananowe

Masło bananowe z chilli i limonką w słoikach WECK #976

Masło bananowe z chilli i limonką w słoikach WECK #976

Pikantne masło bananowe jest doskonałym dodatkiem do kanapek i naleśników na słono. Świetnie sprawdza się także jako dip.

  • 6 słoiczków WECK 165 ml #976
  • 1,5 kg bananów
  • 1 papryczka chilli
  • sok i skórka z 2 limonek
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu w proszku
  • szczypta imbiru w proszku
  • łyżka oleju (najlepiej kokosowego)

Słoiki WECK wyparzyć wrzątkiem lub wyprażyć wraz z wieczkami w piekarniku.

Banany pokroić w plastry i zalać sokiem wyciśniętym z limonek. Rozgrzać olej kokosowy, dodać imbir, cynamon i pokrojoną w paseczki papryczkę chilli i podsmażać około 2-3 minuty. Dla ostrzejszego smaku dodać również pestki. Wrzucić pokrojone w plastry banany, skórkę otartą z limonki, sól i cukier.

Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut, co jakiś czas mieszając. Banany powinny się rozpaść a konsystencja masła powinna być kremowa. Nakładać do słoiczków zachowując 2cm odstęp od górnej krawędzi i uważając by w środku nie było bąbelków powietrza, zamykać wieczkiem z uszczelką oraz klipsami.

Pasteryzować w piekarniku w 115°C przez 30 minut i pozostawić w cieple do całkowitego wystygnięcia. Podczas procesu należy przestrzegać dobrych praktyk wekowania. Klipsy zdjąć po 24 godzinach.

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s