Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa w słoikach WECK #762

Kandyzowana skórka pomarańczowa w słoikach WECK #762

Kandyzowana skórka pomarańczowa jest niezastąpionym dodatkiem do wielu ciast i deserów. Szczególnie przydaje się w okolicach wszelkich świąt. Zawekowana w syropie nie wyschnie i zachowa świeżość na dłużej.

  • 6 słoiczków WECK #762 220ml
  • 3kg pomarańczy
  • 2kg cukru
  • pół litra soku pomarańczowego wyciśniętego z pomarańczy

Pomarańcze dokładnie wyszorować, wycisnąć z nich sok. Skórki upchnąć do dużego słoja, zalać zimną wodą i odstawić na 24-48 godzin. W tym czasie wodę należy kilka razy wymienić. Z wymoczonych skórek powycinać białą część (albedo), która jest dość gorzka. Oprawione skórki pokroić w paski a następnie w kosteczkę. Zasypać cukrem, dodać sok i gotować na średnim ogniu przez około 1-2 godziny aż większość soku odparuje a skórki będą szkliste i miękkie.

Całość dosmażyć do uzyskania gęstego syropu, przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zamknąć wieczkiem z uszczelką oraz klipsami.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 30 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

 

Jedna uwaga do wpisu “Kandyzowana skórka pomarańczowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s