Ogórki małosolne Doroty

Dorota to moja mama. I – prócz innych talentów – robi bezapelacyjnie najlepsze ogórki małosolne. Mocno chrzanowo-czosnkowe, orzeźwiające, rozbudzające apetyt na kolejny kęs. Najlepsze są te malutkie, nie większe od kciuka. Chrupią, aż miło.
Robi ich zwykle po jednym słoiku na raz, tak, by cały czas na blacie czekały świeżutkie, lekko jedynie podkiszone małosolne. Co szkodzi spróbować? Moim zdaniem – nic.

PSX_20150728_192014

Kilka rad:
– Wybieraj jak najmniejsze, wąskie ogórki. Dzięki temu twoje małosolne czy kiszone będą jędrne i chrupiące.
– Duże ogórki dobrze nadadzą sie za to do przygotowania słodko-kwaśnej sałatki (o której innym razem).
– Podczas mycia usuń pozostałości kwiatów oraz ogonków, które mogły pozostać przy ogórkach.
– Dodatek liści czarnej porzeczki, wiśni lub dębu do zalewy dla ogórków kiszonych sprawi, że będą bardziej chrupiące.

PSX_20150728_191714
Ogórki małosolne Doroty

Składniki:
1 kg małych, twardych ogórków gruntowych*
1 litr wody
1 czubata łyżka soli
3 spore ząbki czosnku
10 cm kawałek korzenia…

View original post 118 słów więcej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s