Białe szparagi w zalewie

Wekujemy białe szparagi

Białe szparagi w zalewie cytrynowo rozmarynowej

Zawekowane białe szparagi w zalewie cytrynowo rozmarynowej to prawdziwa uczta dla konesera, oto przepis na dwa słoiki WECK #905 o pojemności 600 ml:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 700g wody
  • 200g oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 100g cukru
  • sok z dwóch cytryn + plastry do dekoracji słoika
  • świeże gałązki rozmarynu
  • łyżka kolorowego pieprzu

Szparagi myjemy i obieramy. Pozbywamy się również zdrewniałych końcówek. Układamy w wysokich słojach WECK.

Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, wyciśnięty sok z cytryn, oliwę,  sól, cukier, pieprz oraz gałązki rozmarynu i dekoracyjne plastry cytryn. Nie należy do słoików dodawać surowych gałązek rozmarynowych oraz surowych plastrów cytryny ponieważ mogą puszczać sok i fermentować.

Gotujemy zalewę do czasu aż rozpuści się cukier oraz sól, następnie wyjmujemy gałązki rozmarynowe oraz plastry cytryny i przekładamy je do słoików. Zalewamy szparagi przygotowaną zalewą, zamykamy słoiki i pasteryzujemy w garnku z wodą około 8 minut od zagotowania wody w garnku. Wówczas szparagi są chrupiące. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia.

Jeśli masz chwilkę… poczytaj o dobrych praktykach wekowania.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s