Konfitura z truskawek z lawendą

słoiki weck wekujemy

Konfitura z truskawek z lawendą w słoikach WECK

Sezon na truskawki niedługo się zacznie, warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na konfitury.

  • 6 słoiczków WECK #744
  • 5,5 kg truskawek
  • 2 kg cukru
  • 3 łyżki świeżego lub suszonego kwiatu lawendy

Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać cukrem całe owoce, dodać lawendę i odstawić na noc. Rano postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia po czym wyłączyć i pozostawić na minimum 12 godzin aby całość dobrze ostygła. Po tym czasie zagotować raz jeszcze i powoli, nie mieszając a jedynie potrząsając garnkiem od czasu do czasu, odparować sok aż całość stanie się gęsta i lśniąca – potrwa to około 1-2 godziny.

Przekładać do wyparzonych słoików WECK i od razu zamykać wieczkiem, uszczelką i klipsami. Pasteryzować na sucho  (25 minut w 115 stopniach) lub na mokro (15 minut) pamiętając o dobrych praktykach wekowania.

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s