Konfitura morelowa z miętą

Wekujemy morele słoiki WECK

Wekujemy morele w słoikach WECK

Składniki:

  • 1kg dojrzałych moreli
  • 180g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 4 gałązki mięty
  • 120ml wody

Morele umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do większego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny oraz wodę, gałązki mięty rzucić na wierzch i gotować pod przykryciem do wrzenia, następnie zdjąć pokrywkę i na wolnym ogniu gotować do czasu aż morele zaczną się rozpadać a konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Resztki mięty usuwamy z konfitury. Przekładamy konfiturę do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s