Konfitura z jagód

Wekowanie w słoikach WECK jagody

Wekujemy jagody w słoikach WECK

Elegancka i aromatyczna konfitura z całych owoców jagody leśnej.

  • 6 słoiczków WECK #762 – 220ml
  • 1,5 kg jagód
  • 0,75 kg cukru

Jagody zasypać cukrem, odstawić na noc aby puściły sok. Rano postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia po czym wyłączyć i pozostawić na minimum 12 godzin aby całość dobrze ostygła. Po tym czasie zagotować raz jeszcze i powoli, nie mieszając a jedynie potrząsając garnkiem od czasu do czasu, odparować sok aż całość stanie się gęsta i lśniąca – około 30-40 minut.

Przekładać do wyparzonych słoików WECK i od razu zamykać wieczkiem, uszczelką i klipsami. Pasteryzować na sucho lub na mokro pamiętając o dobrych praktykach wekowania.

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s