Ogórki po warszawsku

Wekujemy ogórki po warszawsku w słoikach WECK

Wekujemy ogórki po warszawsku w słoikach WECK

Ogórki po warszawsku, czyli słodko-kwaśne. Niezbędne jako dodatek do dań z grilla – sezon właśnie się zaczyna!

Składniki na 6 słoików WECK #745

  • Około 3kg ogórków gruntowych
  • 2-3 litry wody
  • szklanka octu
  • 180g cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • garść małych cebulek
  • 2-3 marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • koper
  • przyprawy: czarny pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca biała.

Ogórki umyć i osuszyć a następnie dość ściśle poukładać w wyparzonych słoikach. Do każdego słoja dodać po łyżeczce przypraw, ząbek czosnku, kilka cebulek i plasterków marchewki, obrany chrzan i koper. Wodę, ocet, sól i cukier podgrzać do zagotowania i dopełniać zapełnione ogórkami oraz przyprawami słoje.

Słoiki zamykać i pasteryzować na mokro lub na sucho, przestrzegając dobrych praktyk wekowania. Najlepsze do jedzenia są po około tygodniu-dwóch od przygotowania.

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s