Roladki z indyka z pesto pietruszkowym

Wekowanie w słoikach WECK

Wekujemy roladki z indyka w słoikach WECK

Zamknięte w słoiku WECK roladki z indyka z pietruszkowym pesto umilą każdy piknik, wycieczkę do lasu lub długą drogę… na wakacje!

Składniki:

  • 6 słoików WECK 580 ml #742
  • 2 kilogramy piersi z indyka
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • mały ząbek czosnku
  • 200g pestek słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • 300g masła i kilka listków świeżej szałwii lub majeranku

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w 2-3mm plastry, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odstawić. Czyste słoiki WECK do przetworów mięsnych razem z wieczkami wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać do 115 stopni Celsjusza i wyprażać przez 20 minut. Uszczelki włożyć do zimnej wody.

Masło i zioła umieścić w garnuszku i rozpuścić na niewielkim ogniu, zlać masło a wodę i zioła odstawić.

Zrobić pesto: ziarna słonecznika podprażyć i zblendować z pietruszką, wodą z ziołami pozostałą po klarowaniu masła, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą; doprawić solą i pieprzem do smaku.

Plastry indyka smarować pesto z jednej strony zostawiając nieco miejsca z brzegów i zawijać w roladki. Układać szczelnie w słoikach, zostawiając wolne 2cm od górnej krawędzi. Do każdego słoika wlać tyle klarowanego masła, by mięso było całkowicie przykryte. Delikatnie wkładając drewniany patyczek wzdłuż ścianek słoików pozbyć się wszystkich bąbelków powietrza. Słoiki zamknąć  wieczkiem z uszczelką i zabezpieczyć klipsami. Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać do 120 stopni i po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 115 stopni i pasteryzować dalej przez 1,5 godziny. Słoika nie odwracać do góry dnem, pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Podczas całego procesu należy pamiętać o dobrych praktykach wekowania. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach.

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s