Mus morelowo-malinowy

Wekujemy mus morelowy w słoikach WECK

Mus morelowo-malinowy w słoikach WECK

Wspaniały owocowy mus doskonale sprawdza się jako letnia przekąska, kiedy jest już za gorąco by myśleć o gotowaniu. Świetnie komponuje się i z koktajlem i z gofrem.

  • 6 słoików WECK #996
  • 2kg moreli
  • 1 kg malin
  • 250g cukru trzcinowego lub do smaku (w zależności od tego jak słodkie są owoce)
  • sok z jednej cytryny

Maliny przepłukać wodą i wymieszać z połową cukru oraz połową soku z cytryny. Morele umyć osuszyć, odpestkować, pokroić w ćwiartki i zasypać resztą cukru i wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny; odstawić.

W tym czasie zagotować maliny na średnim ogniu i gotować około 5-10 minut do lekkiego zgęstnienia soku, który wypłynie z owoców. Przetrzeć przez sito, odstawić.

Morele zagotować na średnim ogniu i gotować około 10-15 minut, odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać przecier z malin i zblendować całość na gładki mus. Przekładać mus do ciepłych słoików i od razu zamykać. Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 30 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania. Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Zdjęcie i przepis dla Wekujemy.pl przygotowała: Mania Pietrzak

.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s