Korzenny kompot z czereśni

Wekujemy w słoikach WECK

Korzenny kompot z czereśni

Lato w słoiku na jesień i zimę, czyli korzenny kompot z czereśni zawekowany w słoikach WECK #748

Składniki na dwa słoiki WECK #748 (słoik o pojemności 1062 ml):

  • 500g czereśni
  • 500ml wody
  • 150g cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 kapsułki kardamonu
  • sok z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy

Nasiona kardamonu rozetrzeć w moździerzu. Owoce umyć, osuszyć, wydrylować  i przełożyć do czystego naczynia. Kardamon wymieszać ze skórką pomarańczową  i zasypać osuszone czereśnie. Pozostawić na całą noc by puściły sok.

Następnego dnia gotować  wodę z cukrem, anyżem oraz cynamonem do czasu aż płyn odrobinę się zredukuje, dodać sok z pomarańczy, przełożyć czereśnie z naczynia i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania. Smacznego!

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s