Dżem z czarnej porzeczki z czerwonym winem

wekowanie w weck

Dżem z czarnej porzeczki z czerwonym winem w słoikach WECK #762

Czarna porzeczka podaruje nam zdrowie i wyraźny, charakterystyczny smak i zapach.

Składniki:

  • 1kg czarnej porzeczki
  • 300g cukru trzcinowego
  • 200g wytrawnego czerwonego wina
  • otarta skórka z cytryny

Porzeczkę opłukać, przełożyć do rondla, dodać cukier i skórkę z cytryny, gotować kilka minut i pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
Następnego dnia  gotować około 10 minut,  dolać wino i smażyć do odpowiedniego zgęstnienia dżemu  od czasu do czasu ściągając szumowiny z powierzchni.

Przełóż dżem do słoików i zamknij. Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s