Dżem z czerwonego agrestu

Wekowanie agrestu w słoikach WECK

Dżem z czerwonego agrestu z sokiem z jabłek w słoikach WECK #900

Czas na agrestowy dżem! Najlepszy z dodatkiem soku jabłkowego.

Składniki na 6 słoiczków WECK #900 (290 ml):

  • 1kg czerwonego agrestu
  • 1/4 kg cukru
  • 100ml soku z jabłek

Usuń z agrestu ogonki, umyj i osusz owoce. Następnie przełóż je do garnka, dodaj sok z jabłek i na malutkim ogniu gotuj przez pół godziny aż owoce zaczną pękać. Kiedy się tak stanie, dosyp cukier i smaż przez godzinę. Przełóż dżem do słoików.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 25 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s