Marynowana cukinia

Wekowanie w słoikach WECK

Wekujemy cukinię w słoikach WECK #744

Marynowana cukinia z chili – dobrze zawekowane warzywa w słoikach WECK 580 ml.

Składniki na dwa słoiki WECK #744:

  • 3 cukinie
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • chili (opcjonalnie)

Cukinie pokrój na cienkie plastry, najlepiej wzdłuż, następnie oprósz solą i odczekaj 10 minut. Osusz plastry w ręczniku papierowym i przełóż do słoików, dodaj po łyżce oliwy z oliwek i odstaw.
Zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gorącą zalewę przelej do słoików, rozdziel po równo ziela angielskiego oraz chili i zamknij słoiki.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 10 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego.

Jedna uwaga do wpisu “Marynowana cukinia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s