Marynowane pomidorki

Wekujemy pomidorki w słoikach WECK

Wekujemy pomidorki w słoikach WECK #758

Marynowane pomidorki z własnego ogródka w pięknych słojach WECK #758.

Składniki: na 2 słoiki WECK #758 (700 ml).

  • 600g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 100g octu
  • 800g wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu

Pomidorki sparzyć gorącą wodą, następnie przełożyć je do naczynia z kostkami lodu by zahartować, w ten sposób unikniemy zmiany koloru. Resztę składników łączymy w jednym garnku i zagotowujemy, tak powstałą marynatę odstawiamy do przestygnięcia.

Pomidorki przekładamy w słoiki WECK #758, dodajemy część ugotowanego w marynacie tymianku, czosnku oraz czarnego pieprzu. Zalewamy całość zimną marynatą tak by zakrywała pomidorki i szczelnie zamykamy.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 10 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego.

 

2 uwagi do wpisu “Marynowane pomidorki

    • Pomidorki, właśnie takie można użyć do sałatek, świetnie sprawdzają się z dużą ilością zieleniny, kawałkami grillowanego kurczaka, pieczonej papryki…nie trzeba już dodawać żadnych dresingów, wystarczy odrobina oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz i trochę świeżych ziół! Poza tym rewelacyjne jako dodatek obiadowy, można zabrać także do znajomych. Pomidorki są delikatnie marynowane by tylko podkreślić ich smak i móc cieszyć się ogrodowym smakiem podczas zimy. Należy pamiętać aby marynować bardzo twarde pomidorki!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s