Korzenno waniliowe gruszki do ciast

wekujemy gruszki w weck

Gruszki do ciast w korzenno-waniliowej zalewie.

Gruszki w słodkim syropie – jak znalazł na deser lub do ciast. Przygotowane w słojach WECK #739 (2,7 l)

Składniki:

  • 1,5kg twardych gruszek
  • 600g wody
  • 200g cukru
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 2 laski wanilii
  • sok z jednej cytryny

Przygotować korzenno waniliowy syrop. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, nasionka wydrążone z wanilii oraz pozostałą wanilię, cynamon i sok z cytryny. Wszystko gotować aż powstanie delikatny syrop. Woda odrobinę powinna się zredukować a nasz syrop powinien mieć konsystencję syropu do herbaty. Gruszki delikatnie obrać obieraczką do warzyw, następnie przełożyć do słoja i zalać gorącym syropem korzenno waniliowym.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 20 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s