Kolorowa papryka w zalewie

weck wekujemy

Wekujemy paprykę

Papryka na zimę zawekowana domowym sposobem.

Składniki:

  • 800g kolorowej papryki
  • 250g octu
  • 1,5l wody
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 1 łyżeczka gorczycy

Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W wyparzone słoje WECK układać ścisło i przemiennie kolorową paprykę, przełożyć cebulą, dodać oliwę. Z reszty składników przygotować zalewę. Po ugotowaniu zalać paprykę i zamknąć słoik.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 20 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s