Domowy przecier pomidorowy

wekowanie przecier pomidowrowy

Prawdziwy, domowy przecier pomidorowy. Zawsze w butelkach WECK.

Przecier pomidorowy zawekowany w litrowych butelkach WECK #766

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 50g oleju
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystko  włożyć do jednego garnka o grubym dnie i gotować przez co najmniej dwie  godziny na małym ogniu. Pomidory powinny się dobrze wysmażyć i zredukować. Po tym czasie jeszcze gorące pomidory przetrzeć przez sito i tak przygotowany przecier przelać do słoików.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 25 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s