Mus jabłkowy z rodzynkami

wekowanie w słoikach weck wekujemy jabłka

Zawekowany mus jabłkowo korzenny z rodzynkami.

Jabłka, cynamon, imbir, kardamon i rodzynki – wyjątkowy deser w słoiczkach WECK.

Składniki na 6 słoików WECK #746 (370 ml):

  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 100g rodzynek
  • 500g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka kardamonu

Jabłka obrać, usunąć szypułki i przełożyć do garnka. Dodać do jabłek pozostałe składniki i gotować tak długo aż jabłka i rodzynki się rozpadną i powstanie jednolita masa jabłkowa. Mus przekładamy do słoików WECK #746.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Wyjątkowy dodatek do naleśników i gofrów. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s