Korzenne, dyniowe masło z gruszką

 

wekowanie w słoikach weck

Dyniowe masło w słoiczkach WECK #746

Sezon na dyniowe przetwory trwa. Spróbujcie wyjątkowego dyniowego masła o korzennej nucie z dodatkiem gruszki. Podane w naszych słoikach WECK #746.

Składniki:

  • 400g puree dyniowego
  • 4 gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka roztartych goździków
  • 1 gwiazdka anyżowa

Gruszki obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy na ósemki.Przesmażamy gruszki z miodem oraz przyprawami korzennymi do momentu aż zaczną się rozpadać i powstanie z nich gruszkowa pulpa. Do pulpy dodajemy puree dyniowe, mieszamy do połączenia składników i przesmażamy wszystko przez co najmniej 30 minut, ciągle mieszając aż powstanie gęsta masa. Przekładamy gorącą pulpę do słoiczków WECK i zamykamy. Używamy do pieczywa, naleśników oraz szarlotek.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s