Konfitura figowa

Wekowanie konfitury w słoikach weck

Konfitura figowa w słoikach WECK #746

Składniki konfitury figowej z balsamico – idealnej do deserów.

  • 10 świeżych fig
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Figi kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i gotujemy razem z miodem, balsamico i sokiem z cytryny tak długo aż figi całkowicie się rozpadną. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody.  Rozgotowane figi miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do słoiczków WECK.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s