Galaretka z pigwy

wekowanie w słoikach weck

Galaretka z pigwy w słoiku WECK

Składniki: na 5 słoiczków WECK #902 (220 ml)

  • 1kg owocu pigwy
  • 1l wody
  • 1kg cukru

Owoców nie trzeba obierać, wystarczy przekroić na pół nie wybierając pestek, zalać wodą i gotować aż pigwa zacznie się rozpadać. Do czystego garnka przecedzić przez sito wodę w której gotowała się pigwa (nie wyrzucać ugotowanego owocu). Do wody dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 3 godz do czasu aż płyn się zredukuje. Przelewamy gorący syrop do słoiczków i zamykamy jeszcze gorące. Pozostawiamy do ostygnięcia, wówczas syrop stężeje.
Wykorzystując ugotowane pigwy przygotowujemy mus pigwowy.

Smacznego!

Jedna uwaga do wpisu “Galaretka z pigwy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s