Delikatesowa konfitura z dyni i rokitnika

wekujemy w słoikach weck

Delikatesowa konfitura z dyni i rokitnika w mini słoiczkach WECK #756

Idealna do słodkich śniadań i jako dodatek do mięs.

Składniki na 12 słoiczków 35 ml (WECK #756).

  • 100g dyni hokaido
  • 60g cukru
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Pół szklanki owocu rokitnika
  • 1/2 łyżeczki pektyny

Cukier wsypać do suchego garnka i karmelizować na bursztynowy kolor. Dynię obrać, niedbale pokroić i wrzucić do karmelu, dodać sok z pomarańczy oraz rokitnik.

Gotujemy aż dynia prawie się rozpadnie. Na koniec dodajemy pektynę, mieszamy i ponownie zagotowujemy.  Przekładamy do mini słoiczków WECK #756, zamykamy i pasteryzujemy w temperaturze 75°C przez 5 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego!

Jedna uwaga do wpisu “Delikatesowa konfitura z dyni i rokitnika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s