Kremowy vege pasztet z białej fasoli

wekujemy w słoikach weck

Kremowy vege pasztet z białej fasoli w słoikach weck #741

Przepis na smaczny bezmięsny pasztet zawekowany przed Świętami w prawdziwych, jedynych takich, słoiczkach WECK #741.

Składniki:

  • 200g białej fasoli z puszki
  • 50g czerwonej suchej soczewicy
  • 200ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 marchewki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina świeżo zmielonego kuminu
  • odrobina czerwonej ostrej papryki do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w plasterki marchew i dalej podsmażać, podlać bulionem warzywnym, dodać suchą czerwoną soczewicę i gotować około 15 minut. Całą zawartość garnka przełożyć do blendera kielichowego, dodać odsączoną fasolę, jajka oraz przyprawy, zmiksować na gładką masę, doprawić na koniec solą oraz pieprzem według własnych kubków smakowych, przemieszać i przełożyć do czystych, suchych słoiczków WECK #741.

Słoików nie zamykamy przed pieczeniem aby nie stopić kauczukowych uszczelek – sprawdź informacje w Poradniku Wekowania

Pasztet zapiekamy około godziny w temperaturze 170°C, po upieczeniu zamykamy słoiki przy pomocy uszczelki i spinek. Jeśli chcemy przechować pasztet przez kilka tygodni należy zamknięte słoiki poddać pasteryzacji w temperaturze 75°C przez 15 minut.

Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s