Konfitura rabarbarowa z czarnym kardamonem i limonką

wekowanie

Wekowanie rabarbaru w słoikach WECK #762

Składniki: na 2 słoiki WECK #762

  • 300g świeżego rabarbaru
  • 150g miodu
  • 2 suszone torebki czarnego kardamonu
  • 1 suszoną torebkę zielonego kardamonu
  • pół  limonki
  • sok z jednej świeżej limonki

Rabarbar umyj, wysusz w ręczniku papierowym i pokrój na plastry. Miód przełóż do garnka i na wolnym ogniu doprowadź do karmelizacji, uważaj by nie przypalić! Dodaj rozgnieciony kardamon i połowę limonki, chwilę duś na wolnym ogniu by uwolnić aromaty, następnie dodaj część pokrojonego rabarbaru i duś tak długo aż rabarbar się rozpadnie.

Dodaj pozostały rabarbar i smaż przez 3 minuty by dodana część rabarbaru pozostała dość jędrna. Dodaj sok z limonki, doprowadź do wrzenia i przełóż do wyparzonych słoiczków WECK #762.  Zamknij słoiki przestrzegając Zasad Udanej Konserwacji w słoikach WECK. Pasteryzuj przez 10 minut w temperaturze 75°C.

Używaj do owsianki, jogurtów, deserów chia a także do serników!

Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s