Syrop arbuzowy

Wekujemy syrop arbuzowy w butelkach WECK

Wekujemy syrop arbuzowy w butelkach WECK

Składniki: na 2 butelki WECK #766

  • 8kg arbuza
  • 2 kg cukru
  • 3 duże cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny

Arbuza przecisnąć przez wyciskarkę, przelać do garnka o szerokim dnie i dodać cukier oraz sok z wyciśniętych cytryn. Gotować przez około 2 godziny aż syrop się lekko zredukuje, dodać startą skórkę z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę.

Następnie przecedzić syrop przez sito pozbywając się startej skórki i przelać do butelek WECK #766.  Zawekować przestrzegając dobrych praktyk wekowania i pasteryzować przez około 10 minut w temperaturze 75°C. Syrop będzie idealnym dodatkiem do lemoniady w upalne dni.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s