Wekujemy buraczki na zimę

weck jars

Wekujemy buraczki z jabłkiem w słoikach WECK #900 na zimę

Składniki:

  • Słoiki WECK #900 290 ml
  • 500g buraków
  • 3 duże słodkie jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Buraki szorujemy i układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 40 minut. Następnie studzimy i obieramy. Przepuszczamy buraki oraz obrane jabłka przez maszynkę z końcówką do tarcia na wiórki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do słoików WECK #900, ugniatamy.

Zamknij słoiki przestrzegając Zasad Udanej Konserwacji w słoikach WECK. Pasteryzuj przez 40 minut w temperaturze 75°C.

Buraków pieczonych nie musimy dosładzać ponieważ po upieczeniu stają się słodkawe. Mają zupełnie inny smak niż buraki gotowane i nie tracą witamin!

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s