Pasztet z wątróbek drobiowych

 

weck słoiki wekujemy wekowanie pasztet

Pasztet w słoikach WECK #741

We wszystkich słoikach WECK można przygotowywać przetwory mięsne. Szczególnie dobrze nadają się do tego słoiki o prostych ściankach i szerokim kołnierzu. Ich kształt umożliwia łatwe wyjęcie przygotowanych przetworów. Oto przepis na pasztet drobiowy. Składniki:

  • słoiki WECK #741
  • 400g wątróbki drobiowej
  • mała cebula
  • łyżka masła do smażenia cebuli + 4 łyżki masła do pasztetu
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • garść orzechów włoskich + do dekoracji
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu + do dekoracji
  • sól do smaku

Posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wątróbkę oczyść i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój i wrzuć do smażonej cebuli. Dodaj od razu wino ocet i dopraw solą oraz utłuczonym w moździerzu pieprzem. Zestaw z ognia po 15 minutach, dodaj orzechy i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Pasztet przełóż do słoików WECK #741.

Udekoruj wierzch siekanymi orzechami i kolorowym pieprzem i przechowuj w lodówce do 14 dni. Jeśli masz już doświadczenie w konserwowaniu mięs i chcesz zachować pasztet na dłużej, zawekuj pasztet przestrzegając warunków konserwacji przetworów mięsnych. Poczytaj o metodach konserwacji: KLIKNIJ TUTAJ.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s