Używamy cookies aby poprawić funkcjonowanie. Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Czytaj więcej.
Dynia Słodko Ostra

Składniki:
- Dynia - 2 kg
- Cukier - 0,5 kg
- Ocet 10% - 1/4 szklanki
- Woda - 1 litr
- Czerwony pieprz (ziarna) - płaska łyżka
- Miód (z polskiej pasieki) - 50 ml
Dynię należy obrać z twardej skóry, pokroić w kostkę wyparzyć wrzątkiem i włożyć do słoików.
Zalewę gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy ziarenka pieprzu. Do zalewy dodajemy miód tuż po zakończeniu podgrzewania.
Przelewamy zalewę do wypełnionych dynią słoików WECK, zamykamy i pasteryzujemy w temperaturze 75°C przez 5 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.
Smacznego!
Polecane produkty
- NowośćSłoik z pokrywką, uszczelką i 2 zapinkami 1550 ml WECK op. 6 szt.99,00 zł 80,49 złBrak w magazynie
- NowośćSłoik z pokrywką, uszczelką i 2 zapinkami 1050 ml WECK op. 6 szt.81,00 zł 65,85 złBrak w magazynie
- NowośćSłoik cylindryczny z pokrywką, uszczelką i 2 zapinkami 1040 ml WECK op. 6 szt.75,01 zł 60,98 złBrak w magazynie