Sprawdź słoiki i wieczka, zwróć uwagę czy są całe (nie wyszczerbione), jeśli zauważysz jakieś wady to nie korzystaj z tego elementu. Umyj dokładnie słoiki w gorącej wodzie używając płynu do mycia naczyń i dokładnie je opłucz.
Sprawdź dokładnie uszczelki – najlepiej złap je w palce i delikatnie rozciągnij. Pamiętaj, że nawet lekko uszkodzone uszczelki nie zawekują poprawnie słoika.
Zanurz uszczelki we wrzącej wodzie i pozostaw je w niej aż do momentu użycia.
Po wyjęciu uszczelek z wody, a przed założeniem ich na pokrywkę, uszczelki należy wytrzeć do sucha.
Jeśli wekujesz owoce pamiętaj o wyparzeniu również słoików i wieczek (czas pasteryzacji owoców jest krótszy i wynosi 5 minut).
do wekowania przygotuj
sobie ściereczkę
Podczas napełniania słoików gorącymi daniami pamiętaj by ustawić słoik na desce do krojenia lub na ręczniku. W ten sposób zapobiegniesz pękaniu szkła.
Jeśli napełniasz słoik przetworem pamiętaj by zostawić 1 cm odstępu od góry słoika i wieka.
Jeśli napełniasz słoik syropem lub sokiem z dodatkiem cukru, możesz wlać go aż do samego brzegu słoika.
Jeśli używasz słoików WECK Round Rim, pamiętaj żeby nałożyć gumowy pierścień dokładnie na krawędzie wieka i delikatnie włożyć je do gorącej wody, aż do chwili użycia.
Ta prosta metoda zapobiega wypadaniu pierścienia i uszczelki podczas wekowania.
Zamknij słoik używając stalowych zapinek – ustaw je na przeciwległych żłobieniach wieczka i dociśnij do momentu aż usłyszysz charakterystyczne „kliknięcie”.
Na dnie garnka do pasteryzacji ułóż ściereczkę i pamiętaj o pozostawieniu niewielkiej przestrzeni między słoikami.
Ustaw słoiki obok siebie w garnku, a następnie zalej je wodą. Pamiętaj żeby woda zakrywała wszystkie słoiki, 2,5 cm – 5 cm powyżej wieka. Jeśli wekujesz więcej słoików, możesz układać je jeden na drugim, ale pamiętaj żeby oddzielić je kolejną ściereczką ułożoną na dolnej warstwie.
Woda, którą zalewasz słoiki
w garnku powinna
mieć zbliżoną temperaturę
do przetworu
zamykanego w słoiczku.
Jeśli wekujesz nieprzetworzoną żywność zalej słoiki ciepłą wodą, a jeśli pasteryzujesz słoiki z gorącą zawartością zalej je koniecznie gorącą wodą. Dzięki tej metodzie unikniesz rozczarowania przy otwieraniu słoika z zepsutym przetworem.
Pamiętaj o czasie i temperaturze pasteryzacji. Zawsze wekuj zgodnie z danymi podawanymi w przepisie.
Po zakończonej pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka (najlepiej naszym chwytakiem) i umieść je na desce do krojenia lub ręczniku do ostygnięcia.
Ważne! Pozostaw stalowe zaciski na słoikach aż do momentu całkowitego ostudzenia weków. Po ich zdjęciu możesz wykonać TEST prawidłowego zamknięcia słoików – unieś każdy słoik trzymając go za pokrywę. Test ten należy również wykonać kilka dni po pasteryzacji. Wtedy będziesz mieć pewność , że wszystko poszło doskonale i nic się nie zmarnuje.
Pozostaw słoiki w ciemnym miejscu – najlepiej w temperaturze pokojowej.
Przy otwieraniu słoika wystarczy, że pociągniesz za wypustkę uszczelki, aż do momentu, gdy usłyszysz charakterystyczne „pssyt”.
Ważne! Nigdy nie używaj do otwierania weka noży lub innych metalowych narzędzi, w ten sposób możesz uszkodzić elementy słoja.