Składniki:
Wywar z goździków: Goździki wrzuć do 0,25 l wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu. Odcedź.
Śliwki opłucz i przekrój na pół, wyjmij pestki, włóż do rondla i dosyp cukier. Gotuj przez 1,5 - 2 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na 10 minut przed końcem gotowania, dolej wywar z goździków. Zblenduj śliwki na gładko. Dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.
Przełóż konfiturę do słoików WECK - pamiętaj o dobrych zasadach wekowania (np.: zachowaj 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika)
Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy, aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem!
Jeśli Twoje kubki smakowe nie poczują pieprzu lub odwrotnie - konfitura będzie zbyt paląca - kolejnym razem możesz zmodyfikować ilość dodawanej przyprawy. Pamiętaj, że goździki mają właściwości odkażające.
Polecamy na żytnim chlebie do porannej cafe latte. Smacznego!