Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Konfitura z dyni i rokitnika
Składniki:
- 100g dyni hokaido
- 60g cukru
- Sok z jednej pomarańczy
- Pół szklanki owocu rokitnika
- 1/2 łyżeczki pektyny
Cukier wsypać do suchego garnka i karmelizować na bursztynowy kolor. Dynię obrać, niedbale pokroić i wrzucić do karmelu, dodać sok z pomarańczy oraz rokitnik.
Gotujemy aż dynia prawie się rozpadnie. Na koniec dodajemy pektynę, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Przekładamy do mini słoiczków WECK #756, zamykamy i pasteryzujemy w temperaturze 75°C przez 5 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.
Smacznego!