Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Masło dyniowe z gruszką
Składniki:
- 400g puree dyniowego
- 4 gruszki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka roztartych goździków
- 1 gwiazdka anyżowa
Gruszki obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy na ósemki.Przesmażamy gruszki z miodem oraz przyprawami korzennymi do momentu aż zaczną się rozpadać i powstanie z nich gruszkowa pulpa. Do pulpy dodajemy puree dyniowe, mieszamy do połączenia składników i przesmażamy wszystko przez co najmniej 30 minut, ciągle mieszając aż powstanie gęsta masa. Przekładamy gorącą pulpę do słoiczków WECK i zamykamy. Używamy do pieczywa, naleśników oraz szarlotek.
Smacznego!