Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Pasztet drobiowy
We wszystkich słoikach WECK można przygotowywać przetwory mięsne. Szczególnie dobrze nadają się do tego słoiki o prostych ściankach i szerokim kołnierzu. Ich kształt umożliwia łatwe wyjęcie przygotowanych przetworów. Oto przepis na pasztet drobiowy. Składniki:
- 400g wątróbki drobiowej
- mała cebula
- łyżka masła do smażenia cebuli + 4 łyżki masła do pasztetu
- 100ml białego wina wytrawnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- garść orzechów włoskich + do dekoracji
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu + do dekoracji
- sól do smaku
Posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wątróbkę oczyść i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój i wrzuć do smażonej cebuli. Dodaj od razu wino ocet i dopraw solą oraz utłuczonym w moździerzu pieprzem. Zestaw z ognia po 15 minutach, dodaj orzechy i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Pasztet przełóż do słoików WECK.
Udekoruj wierzch siekanymi orzechami i kolorowym pieprzem i przechowuj w lodówce do 14 dni. Jeśli masz już doświadczenie w konserwowaniu mięs i chcesz zachować pasztet na dłużej, zawekuj pasztet przestrzegając warunków konserwacji przetworów mięsnych.