We wszystkich słoikach WECK można przygotowywać przetwory mięsne. Szczególnie dobrze nadają się do tego słoiki o prostych ściankach i szerokim kołnierzu. Ich kształt umożliwia łatwe wyjęcie przygotowanych przetworów. Oto przepis na pasztet drobiowy. Składniki:
Posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wątróbkę oczyść i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój i wrzuć do smażonej cebuli. Dodaj od razu wino ocet i dopraw solą oraz utłuczonym w moździerzu pieprzem. Zestaw z ognia po 15 minutach, dodaj orzechy i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Pasztet przełóż do słoików WECK.
Udekoruj wierzch siekanymi orzechami i kolorowym pieprzem i przechowuj w lodówce do 14 dni. Jeśli masz już doświadczenie w konserwowaniu mięs i chcesz zachować pasztet na dłużej, zawekuj pasztet przestrzegając warunków konserwacji przetworów mięsnych.