Składniki:

  • 0,5 kg całych ogórków gruntowych (małe, młode ogórki)
  • 3-4 jalapeño
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 100g)
  • 1 szklanki octu (240 ml)
  • 2 szklanki wody (480 ml)
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 liście dębu

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki włóż do słoika, razem jalapeño, czosnkiem, liśćmi laurowymi i liścikami dębu.
  2. W garnku wymieszaj ocet, wodę, sól, cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty.
  3. Przestudzoną zalewą zalej całe ogórki w słoiku, upewniając się, że ogórki są całkowicie przykryte.
  4. Zamknij słoik i odstaw do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki.
  5. Piklować przez co najmniej 1 tydzień. Ogórki można przechowywać do 2-3 miesięcy w lodówce.

 

Jak przygotować ogórki na przetwory?

Jak przygotować ogórki na przetwory, aby cieszyć się ich smakiem i jakością przez całą zimę? Zaczynamy od wybrania ogórków. Powinny być świeże, twarde i zdrowe, a najlepiej kupić je prosto od rolnika. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich cały brud. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie na około 2 godziny. Pomaga to utrzymać ich jędrność podczas marynowania lub fermentowania. Kolejną ważną rzeczą jest wybór i przygotowanie słoików. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć na przykład w zmywarce. Aby przetwory się nie zepsuły, słoiki muszą zostać odpowiednio zawekowane. Jeśli używasz słoików Weck, zamknij je za pomocą gumowej uszczelki i metalowych klipsów. Przechodzimy do pasteryzowania. Zabezpieczamy dno garnka, wkładamy słoiki i wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 7-10 minut. Przetwory zostawiamy do przestygnięcia, a następnie odkładamy w chłodne i zacienione miejsce.

Przepis autorstwa - Dawid Jedynak