Sałatka Ogórkowa po Staropolsku vel Ogórki Babci Tereski
Sałatka Ogórkowa po Staropolsku vel Ogórki Babci Tereski

Składniki:
- 500 g ogórków gruntowych
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
- 1 szklanka octu (240 ml)
- 2 szklanki wody (480 ml)
- Garść koperku
- 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
- 1 liść laurowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W garnku wymieszaj ocet, wodę, sól i cukier, opcjonalnie gorczycę i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia
- Pokrojone warzywa włóż do słoika. Dodaj pieprz, gorczycę, jałowiec i koper. Zalej jeszcze ciepłą zalewą.
- Zakręć słoik i odstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny przed podaniem.
Jak przygotować ogórki na przetwory?
Jak przygotować ogórki na przetwory, aby cieszyć się ich smakiem i jakością przez całą zimę? Zaczynamy od wybrania ogórków. Powinny być świeże, twarde i zdrowe, a najlepiej kupić je prosto od rolnika. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich cały brud. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie na około 2 godziny. Pomaga to utrzymać ich jędrność podczas marynowania lub fermentowania. Kolejną ważną rzeczą jest wybór i przygotowanie słoików. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć na przykład w zmywarce. Aby przetwory się nie zepsuły, słoiki muszą zostać odpowiednio zawekowane. Jeśli używasz słoików Weck, zamknij je za pomocą gumowej uszczelki i metalowych klipsów. Przechodzimy do pasteryzowania. Zabezpieczamy dno garnka, wkładamy słoiki i wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 7-10 minut. Przetwory zostawiamy do przestygnięcia, a następnie odkładamy w chłodne i zacienione miejsce.
Przepis autorstwa - Dawid Jedynak