Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Wekujemy konfiturę figową
Składniki:
- 10 świeżych fig
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki wody
Figi kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i gotujemy razem z miodem, balsamico i sokiem z cytryny tak długo aż figi całkowicie się rozpadną. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody. Rozgotowane figi miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do słoiczków WECK.
Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.
Smacznego!