Składniki:

  • 800 g kolorowej papryki
  • 250 g octu
  • 1,5 l wody
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 1 łyżeczka gorczycy

Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W wyparzone słoje WECK układać przemiennie kolorową paprykę przełożyć cebulą, dodać oliwę. Z reszty składników przygotować zalewę. Po ugotowaniu zalać paprykę i zamknąć słoik.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 20 minut. Pamiętajmy, aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego.