Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Wekowanie żurawiny do mięs
Składniki:
- 550g świeżej żurawiny
- 50g wody
- 1 kwaśne jabłko
- 100g cukru
Żurawinę nakłuj, zalej wodą i odstaw na noc.
Następnego dnia odcedź owoce na sicie, dodaj 50g wody, przykryj garnek i duś pod przykryciem ok 15 minut. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do żurawiny. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj cukier i smaż na niewielkim ogniu już bez przykrycia, aż żurawina zacznie gęstnieć. Gorącą żurawinę nakładaj do słoików WECK.
Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 25 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.
Żurawina jest idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Smacznego!