Składniki:

  • 550 g świeżej żurawiny
  • 50 g wody
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100 g cukru

Żurawinę nakłuj, zalej  wodą i odstaw na noc.

Następnego dnia odcedź owoce na sicie, dodaj 50 g wody, przykryj garnek i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do żurawiny. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj cukier i smaż na niewielkim ogniu już bez przykrycia, aż żurawina zacznie gęstnieć. Gorącą żurawinę nakładaj do słoików WECK.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 25 minut. Pamiętajmy, aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Żurawina jest idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Smacznego!