15% rabatu z kodem WECK15 na Słoiki z pokrywkami i uszczelkami Weck do 30.06  Sprawdź >>

Wekowanie żurawiny do mięs

Wekowanie żurawiny do mięs

Składniki:

  • 550g świeżej żurawiny
  • 50g wody
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100g cukru

Żurawinę nakłuj, zalej  wodą i odstaw na noc.

Następnego dnia odcedź owoce na sicie, dodaj 50g wody, przykryj garnek i duś pod przykryciem ok 15 minut. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do żurawiny. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj cukier i smaż na niewielkim ogniu już bez przykrycia, aż żurawina zacznie gęstnieć. Gorącą żurawinę nakładaj do słoików WECK.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 25 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Żurawina jest idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Smacznego!