Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • chili (opcjonalnie)

Cukinie pokrój na cienkie plastry, najlepiej wzdłuż, następnie oprósz solą i odczekaj 10 minut. Osusz plastry w ręczniku papierowym i przełóż do słoików, dodaj po łyżce oliwy z oliwek i odstaw.
Zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gorącą zalewę przelej do słoików, rozdziel po równo ziela angielskiego oraz chili i zamknij słoiki.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 10 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego.