Składniki:

  • 1,5 kg twardych gruszek
  • 600 g wody
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 2 laski wanilii
  • sok z jednej cytryny

Przygotować korzenno waniliowy syrop. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, nasionka wydrążone z wanilii oraz pozostałą wanilię, cynamon i sok z cytryny. Wszystko gotować aż powstanie delikatny syrop. Woda odrobinę powinna się zredukować, a nasz syrop powinien mieć konsystencję syropu do herbaty. Gruszki delikatnie obrać obieraczką do warzyw, następnie przełożyć do słoja i zalać gorącym syropem korzenno waniliowym.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 20 minut. Pamiętajmy, aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego!