Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Marynowane pomidorki
Składniki:
- 600g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 100g octu
- 800g wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
Pomidorki sparzyć gorącą wodą, następnie przełożyć je do naczynia z kostkami lodu by zahartować, w ten sposób unikniemy zmiany koloru. Resztę składników łączymy w jednym garnku i zagotowujemy, tak powstałą marynatę odstawiamy do przestygnięcia.
Pomidorki przekładamy w słoiki WECK, dodajemy część ugotowanego w marynacie tymianku, czosnku oraz czarnego pieprzu. Zalewamy całość zimną marynatą tak by zakrywała pomidorki i szczelnie zamykamy.
Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 10 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.
Smacznego.