Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 2 szklanki wody (480 ml)
  • 1/2 szklanki octu (120 ml)
  • 1/2 szklanki sosu BBQ (u mnie około 120 g)
  • 10 g soli
  • 50-80 g miodu - w zależności od słodkości sosu BBQ
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 plastry opalonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

 

Sposób przygotowania:

  1. Zalewa: łączymy wodę, ocet, sól i sos bbq. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy mió
  2. Umyte ogórki schładzamy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w plastry, na paski lub ćwiartki.
  3. Do słoików wrzucamy czosnek, opaloną cebulę, pieprz, ziele angielskie i wcześniej przygotowane ogó
  4. Wlewamy przestudzoną zalewę i odstawiamy na minimum 48h lub pasteryzujemy i odkładamy w ciemne chłodne miejsce.

 

Jak przygotować ogórki na przetwory?

Jak przygotować ogórki na przetwory, aby cieszyć się ich smakiem i jakością przez całą zimę? Zaczynamy od wybrania ogórków. Powinny być świeże, twarde i zdrowe, a najlepiej kupić je prosto od rolnika. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich cały brud. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie na około 2 godziny. Pomaga to utrzymać ich jędrność podczas marynowania lub fermentowania. Kolejną ważną rzeczą jest wybór i przygotowanie słoików. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć na przykład w zmywarce. Aby przetwory się nie zepsuły, słoiki muszą zostać odpowiednio zawekowane. Jeśli używasz słoików Weck, zamknij je za pomocą gumowej uszczelki i metalowych klipsów. Przechodzimy do pasteryzowania. Zabezpieczamy dno garnka, wkładamy słoiki i wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 7-10 minut. Przetwory zostawiamy do przestygnięcia, a następnie odkładamy w chłodne i zacienione miejsce.

Przepis autorstwa - Dawid Jedynak